Karaten vaikutus

Shotokan Karate Do

Kun taitelija Hoan Kosugi suunnitteli tiikerin Shotokan Karaten-tyyli tunnukseksi, hän kertoi että Sensei Gichin Funakoshin esiintyminen salissa oli täynnä uskomattoman voimakasta tunnetta, joka toi hänen mieleensä tiikerin. Majesteetillinen sisäinen voima joka on Traditionaalisen Shotokan Karaten kulmakivi ei jäänyt todellisen taitelijan ja ystävän kokeneilta silmiltä huomaamatta, vaikka Sensei Funakoshi piilotti sen rauhallisen ulkokuoren alle. "Ainoa asia joka tuli mieleeni oli tiikeri" oli Hoan Kosugin kommentti.

Tehokaan itsepuolustustaidon lisäksi Traditionaalista J.K.A. Shotokan Karate-Do:ta harjoitellessa saa monia muitakin taitoja ja etuisuuksia. Se on varma tapa kohentaa omaa itseluottamustaan sekä parantaa keskittymiskykyä. J.K.A. Shotokan Karate-Do on taito joka opettaa niin vanhaa kuin nuortakin puolustautumaan rähinöitsijöitä vastaan, mutta opettaa myös vastuuta näiden uusien taitojen käytössä. Alussa harjoittelijat ohjataan oppimaan karatea kärsivällisesti askel askeleelta. Kun he ovat oppineet tekniikat, seuraavassa vaiheessa painetta lisätään ja he oppivat toimimaan sen alaisena.

Aloittelijan ensimmäinen rohkeuskoe on harjoituksissa vastaan tuleva "San Bon Kumite" eli kolmen askeleen taistelu. Saavuttamistaan taidoista harjoittelijalla on hyötyä muuallakin kuin salilla. Hän pystyy lähestymään muita tietyllä itsevarmuudella. Jokapäiväiset ongelmatkin tuntuvat helpommilta ratkaista.

Valmentajat ja seuratoverit usein motivoivat harrastajaa yrittämään parhaansa. Seurasta löytyy alle kymmenen vuoden ikäisiä lapsia, jotka ovat opetelleet ulkoa tusinoittain erilaisia liikkeitä ja tekniikoita, tai firman johtaja joka on vaihtanut pukunsa karatepukuun pudottaakseen ylipainoaan ja vähentääkseen stressiä, tai äiti joka haluaa kokea tyttärensä kasvamisen ja kehityksen liittymällä seuraan tyttärensä kanssa.

J.K.A. Shotokan Karate-Do karateseurassa siviilielämän roolit ja arvot unohtuvat. Seuran sisällä erilaiset ihmiset ovat yhdenvertaisia ja tavoittelevat samaa hienoa päämäärää.

Yksi selvästi erottuva etu on J.K.A. Shotokan Karatessa verrattuna muihin urheilulajeihin, eritoten joukkuelajeihin. Jokainen harrastaja voi osallistua täysipainoisesti seuran toimintaan johon kuuluu mm. kilpaileminen. Ketään ei J.K.A. Shotokan Karatessa pistetä istumaan "vaihtopenkille" kuten joukkuepeleissä käy niille harrastajille, jotka eivät mahdu joukkueeseen. Jokaiselle harrastajalle annetaan mahdollisuus esittää kykynsä ja taitonsa muista riippumatta. Vaikka Shotokan Karate-Do onkin yksilölaji, se silti tyydyttää harrastajan tarpeen kuulua johonkin.

Harrastajat solmivat uusia ystävyyssuhteita toistensa kanssa. J.K.A. Shotokan Karate-Do parantaa harjoittelijan keskittymiskykyä. Harrastaja saa valmentajaltaan välittömiä palautteita virheistään joka tietysti motivoi harrastajaa olemaan erittäin keskittynyt harjoitusten aikana. J.K.A. Shotokan Karate-Do tarjoaa selviä kehittymisen mahdollisuuksia joita muuten tapaa harvoin nykypäivän harrastuksissa.

J.K.A. Shotokan Karate-Do vyöarvot ovat saavutuksia, joihin harrastaja yltää ainoastaan yksilö suorituksiensa ansiosta. Harrastaja oppii ja tottuu myös esiintymään yleisön edessä, sillä virallisten vyötestien aikana hän esittelee taitojaan muiden harrastajien ollessa yleisönä.

Jotkut ihmiset muuttuvat väkivaltaisiksi jos he tuntevat miehisyytensä tai arvokkuutensa loukatuiksi. Näitä tunteita pyritään vaimentamaan J.K.A. Shotokan Karatessa. Päinvastoin kuin ihmiset usein luulevat J.K.A. Shotokan Karate-Do ei opeta eikä valmista harrastajiaan hiljentämään tappelupukareita. Useimmissa tapauksissa tappelulta vältytään, kun hän huomaa karatekan itsevarman ja rauhallisen asenteen ja päättää olla haastamatta riitaa. Karatekat pystyvät kontrolloimaan aggressionsa ja purkamaan ne myönteisellä tavalla, seuran valmentajan valvonnassa.

Teksti kirjasta "Traditionaalisen Karate-Do:n Käsitteet ja Ihanteet". Kirjoittanut Shotokan Sensei Willy J. Ortiz: "Kun aloitamme karaten meillä on kaikilla samat ongelmat. Uskomme, että oma tilanteemme on huomattavasti kriittisempi ja erikoisempi kuin muiden. Siksi meidän täytyy jatkuvasti muistuttaa muita karatekoita, että emme voi lyödä makiwaraa,(= lyöntilauta), koska se voi satuttaa sormiamme, emmekä sitten voi soittaa kitaraa. Tai harjoitellessamme lyöntiä kasvoihin, jodan, ei saa yrittää niin kovasti, koska silmälasit voivat rikkoutua, jne.

Kun henkilö liittyy Shotokan karate-seuraan harjoitellakseen karatea hän tarvitsee ainoastaan normaalin hyvän ja terveen fyysisen kunnon, keskitason älykkyyden ja halun seurata Sensein ohjeita. Shotokan Sensei huomaa, jos harjoittelijalla ei ole kahta kättä tai hän käyttää silmälaseja tai on heikomman näköinen kuin muut.

Yksikään hyvä Sensei ei tarkoituksella luo tilannetta jossa harjoittelija loukkaantuu. Useimmiten kaikki nämä ongelmat ovat tekosyitä, joilla oppilas yrittää suojella itseään mielikuvilta joita hän on luonut karatesta näkemiensä elokuvien perusteella. Paras mitä hän voi tehdä on luottaa itseensä, luottaa Senseihin ja unohtaa mielikuvat joita elokuvat ovat hänelle luoneet".

"Oppilaat voivat parhaiten välttää loppuunkulumista ylläpitämällä realistista ja positiivista asennetta taistelulajeihin. Ole tarkkaavainen ja kurinalainen, mutta älä fanaattinen. Tule tietoiseksi erityistaidostasi. Opettele lajin historia ja mitkä ovat sen suuret persoonallisuudet. Lue kirjoja ja lehtiä lisätäksesi tietoisuuttasi lajista. Käy toisissa Dojoissa verrataksesi tyylejä. Ja tärkeimpänä, jos havaitset joitakin loppuunkulumisen oireita itsessäsi, aloita heti niiden korjaaminen. Muista, että vain sinä voit päättää, kuinka kauan kestät "

"Eli, kun henkilö tulee Dojolle hänen täytyy jättää ulos kaikki ongelmansa ja vajavuutensa. Dojolla on tilaa vain hänelle". "Useimmat ihmiset ovat saaneet täysin väärän kuvan karatesta elokuvien perusteella, joissa juuri väkivallalla on tärkein rooli. Nykykaraten isä, Sensei Gichin Funakoshi, sanoi että Karate-Do:n lopullinen tavoite ei ole korkeamman vyön saavuttaminen tai vastustajan voittaminen kilpailussa, vaan harrastajien luonteen parantaminen."