Seuran esittely

Porin Shotokan Karate Dojo ry – JKA PORI

Perinteistä JKA Karatea Porissa vuodesta 1975


Shotokan karate saapui Poriin vuonna 1975 sensei Willy Ortizin mukana. Sensei Ortiz oli harjoitellut Shotokan karatea New Yorkissa vuosia japanilaisten JKA valmentajien opissa. Häntä valmensivat pääasiassa sensei Hiroshi Orito ja Masataka Mori, joiden lisäksi hän sai oppia myös Teruyuki Okazakilta, Katsuya Kisakalta ja Keinosuke Enoedalta.

Sensei Ortiz ohjasi ensimmäiset karateharjoitukset Porissa kesällä 1975 paikallisen judoseuran harrastajille. Elokuussa alkoi ensimmäinen alkeiskurssi ja muutamaa kuukautta myöhemmin rekisteröitiin oma yhdistys; Porin Shotokan karate dojo ry. Ensimmäiseltä alkeiskurssilta on jäljellä yksi harrastaja. Pentti Hannula 3.dan harjoittelee ja valmentaa seurassamme edelleen 45 vuotta ensimmäisen harjoituksen jälkeen.

Porin Shotokan oli ensimmäinen karateseura Satakunnassa. Alkuaikojen harjoittelu oli kovaa, harjoitusmenetelmät olivat japanilaistyylisiä ja bambukeppi antoi harjoittelijoille lisämotivaatiota. Sensei Ortizin kova ja tinkimätön opetustyyli loi porilaiselle karatelle vahvan pohjan. Sensei Ortiz toimi pääohjaajana pitkään, vaikka muuttikin vuonna 1982 Tampereelle. Koko 80-luvun hän kävi kaksi tai kolme kertaa viikossa Porissa ohjaamassa. Hänen lisäkseen muita alkuvuosien porilaisia karatevaikuttajia olivat mm. Pentti Hannula, Matti Heikkola ja Juhani Mannila. 90-luvan alusta lähtien seuran päävalmentajana on toiminut Anssi Kaltevo.

Yksi seuramme historian kohokohdista oli vuonna 1995 Porissa järjestetyt ESKAn eli European Shotokan Karate-Do Association Shotokan tyylisuunnan EM-kilpailut. Porissa on myös vuosien varrella järjestetty useita karateleirejä ja esimerkiksi sensei Masataka Mori, 8. Dan, JKA Shotokan Karate-Do internationalin päävalmentaja, on valmentanut leireillämme neljästi.

Seuramme toimintaa ohjaavana elementtinä ovat edelleenkin perinteisen JKA karaten arvot ja Dojo Kun. Harjoittelussa pidämme perustekniikan, kata ja kumiten harjoittelun tasapainossa. Fyysisen suorituksen lisäksi ylempien vyöarvojen vyökoevaatimuksiimme kuuluu myös teoriaa osuus eli ottelusääntöjen ja karaten historian perusasioiden hallinta. Porissa emme jaksa uskoa siihen, että vyöarvoja voidaan nostaa ilmoitusmenettelyllä tai heppoisten vyötestien perusteella. Pidämme ehdottomasti kiinni eri vöiden tasosta ja niiden myöntämisperusteista.

Toimintamme on kattavaa ja moniulotteista. Seurallamme on oma sali Satakunnankadulla, jossa voimme pitää harjoituksia kaikkina viikonpäivinä. Järjestämme toimintaa kaikenikäisille ja tasoisille harrastajille, mutta painopiste on junioritoiminnassa. Aktiivinen panostus lasten ja nuorten karaten harjoitteluun ja kilpailutoimintaan ovat tuoneet tullessaan mielenkiintoisia mahdollisuuksia nähdä karaten tason Suomessa nousevan.

Seuran valovoimaisimpina karatekoinamme on syytä mainita Jarno Heino ja Helena Kuusisto. Lisäksi Heinon ja Kuusiston jalanjälkiä on seuraamassa todella monta loistavaa tulevaisuuden karatelupausta. Ylpeydellä tunnustamme olevamme yksi kilpakaraten osaajista maassamme, vaikka toimintamme perustuu perinteiseen karateen ja kihonin, katan sekä kumiten tasapuoliseen harjoitteluun.

Sensei Ortizin viitoittama tie, ja päävalmentajamme Anssi Kaltevon kokemus karatesta ja näköalapaikka kansainvälisessä tuomaritoiminnassa ovat oivallinen aihio karaten kehittymiseen Porissa. Kehitämme jatkuvasti myös valmentajiemme jotta voimme taata karaten harjoittajille mielekkäitä ja vaihtelevia harjoituksia.

Porin Shotokanin tulevaisuus on taattu koska meillä on harrastajien keskuudessa myönteinen harjoitteluilmapiiri ja paljon aktiiviharrastajia. Vaikka karate on perinteinen kamppailulaji, seuraamme aikaa ja kehitämme jatkuvasti toimintaympäristöämme sekä valmentajiemme osaamista.


Porin Shotokan Karate Do Ry:n Hallitus 

Katso: Yhteystiedot